2017

Kinderen basisschool ‘t Wikveld bezoeken Oeganda

In februari 2017 was het eindelijk zo ver. Na een maandenlange voorbereiding vertrok de eerste delegatie van team ’t Wikveld naar Oeganda. Daar gingen vier 4 kinderen uit groep 7 en 8, Julius, Chris, Thijs en Melle, met hun vaders en twee juffen op bezoek bij de school die door de kinderen van ’t Wikveld was uitgekozen. De school van Kibuye Village, ver weg van de bewoonde wereld en slechts bereikbaar over een zandweg vol met kuilen.

Aankomst in Kibuye Village

De aankomst in het dorp maakte veel indruk op de kinderen. De Oegandese kinderen hadden nog nooit blanke kinderen gezien. Ze drongen om ons heen en wilden allemaal even aan ons voelen! Na de overweldigende ontvangst verzamelden we ons op “het schoolplein”. Onder een grote boom werden we hartverwarmend verwelkomd met een indrukwekkend welkomstlied en dans.

Werkzaamheden school

Omdat we niet wisten wat we zouden aantreffen, was het lastig om vooraf te plannen welke werkzaamheden er nodig zouden zijn. Vooraf waren er al wat wensen doorgegeven door Sharon, directrice van Arise and Shine. Er was behoefte aan een nieuw schoolgebouw, toiletten, een bibliotheek of vloeren in de bestaande klaslokalen. De eerste contacten met de aannemer waren al vanuit Nederland gelegd, zodat er al op de eerste dag na aankomst met hem kon worden afgesproken. Uiteindelijk hebben we gekozen om te starten met de bouw van een schoolgebouw van 3 klaslokalen. Een erg uitdagende klus die in 10 dagen tijd gerealiseerd moest worden.
Met hulp van de aannemer zijn we er in geslaagd om voldoende werklui in te schakelen. Daarbij werden er door de vaders hand en spandiensten verricht om het tempo in de bouw te houden. Het was mooi om te zien hoe het werk dag voor dag vorderde. Op de laatste dagen was de bouw zo ver dat de kinderen samen met de juffen een muurschildering hebben gemaakt om zo een blijvende herinnering aan de kinderen van ’t Wikveld achter te laten.

Overige activiteiten

De kinderen hebben samen met de juffen in alle klassen een presentatie gegeven over Nederland, waarbij de Oegandese kinderen mochten proeven van de uit Nederland meegenomen drop en stroopwafels. Er werden gelukspoppetjes uitgedeeld die de kinderen van ’t Wikveld gemaakt hadden, er werd gezorgd voor materialen in de klassen en gespeeld en gezongen met de kinderen. Ook hebben de kinderen nog een moestuin aangelegd.
Daarnaast was er ook tijd voor ontspanning. De jongens voetbalden enthousiast mee met de trotse Oegandese kinderen in hun net gekregen Emplina tenues en met de groep werd er vanuit Kibuye Village een indrukwekkende wandeling gemaakt naar de Nijl. We kwamen door dorpjes waar men nog nooit “mzungus” (blanken) gezien had.

 

Conclusie

Al met al een zeer indrukwekkende reis waarbij we hebben kunnen zien dat het door de kinderen van ’t Wikveld ingezamelde, het door sponsoren ter beschikking gestelde geld en de voetbaltenues van Emplina op een goede plek terecht zijn gekomen.
Kortom een reis die voor een volgende groep voor herhaling vatbaar is!